• WAT DOEN WIJ
  • WERKEN OP HOOGTE
  • REFERENTIEPROJECTEN
  • D-RING/LADDERHAKEN
  • FLESST
  • MONIKSKAPPEN
  • ANKERPUNTEN MET VALDEMPER
  • INSPECTIE & ONDERHOUD
  • WERKEN OP HOOGTE
  • D-RING/LADDERHAKEN
  • FLESST
  • MONIKSKAPPEN
  • ANKERPUNTEN MET VALDEMPER
  • INSPECTIE & ONDERHOUD

Regelgeving:

Inleiding

Wanneer op daken wordt gewerkt waarbij valgevaar aanwezig is van 2,5 meter of meer moeten voorzieningen worden getroffen. In het arbeidsomstandinghedenbesluit 3.16 staat aangegeven dat adequate voorzieningen moeten worden aangebracht. De werkgever is, vanuit de Arbowet verantwoordelijk voor zijn eigen uitvoerend personeel. Dit betekent dan iedere werkgever zelf zorg moet dragen voor de juiste veiligheidsvoorzieningen. Een gebouweigenaar behoeft in eerste instantie geen maatregelen te treffen voor derden. Wanneer een gebouweigenaar eigen personeel in dienst heeft dan moet hij zelf zorg dragen voor veilige arbeidsomstandigheden. Werkgevers moeten dus voor eigen personeel veilgheidsvoorzieningen treffen. Dit kan door het plaatsen van een steiger, een tijdelijke hekwerk, of plaatsen van een permanent of tijdelijk valbeveiligingssysteem.  In het laatste geval moet de werkgever ook geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stellen.

Wanneer op daken grootschalig onderhoud wordt gepleegd moeten collectieve veiligheidsmaatregelen worden genomen, bijvoorbeeld door het plaatsen van hekwerk. Het gebruik van valbeveiligingsvoorzieningen is in basis niet toegestaan. Deze zijn over het algemeen alleen bedoeld voor kortstondig onderhoud. Onder kortstondig onderhoud  wordt verstaan maximaal twee dagen werkzaamheden met maximaal 2 personen. 

Verantwoordelijkheid

Zoals bovenstaand aangegeven is de werkgever vanuit de arbeidsomstandighedenwet verantwoordelijk voor zijn uitvoerend personeel. De gebouweigenaar is niet  verantwoordelijk personeel van derden. Wel wanneer deze zelf onderhoudspersoneel in dienst heeft, dan is hij opdrachtgever en werkgever en moet ook zorgen voor veilige werkomstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van tijdelijke of permanente randbeveiliging en dergelijke of ter beschikking stellen van afdoende persoonlijke beschermingsmiddelen.

In de praktijk komen verschillende partijen op het dak die allemaal veilig en gezond moeten kunnen werken. Tegenwoordig worden door de opdrachtgevers en gebouwbeheerders steeds meer veiligheidsvoorzieningen aangebracht voor algemeen gebruik.  In het bouwbesluit 2012 worden eisen gesteld aan veilig onderhoud bij nieuwbouw. Voor nieuwbouw is het dus verplicht dat veilig onderhoud aan gebouwen kan worden gepleegd. Hiervoor is in de checklist veilig onderhoud op en aan gebouwen 2012 opgesteld. Deze is inmiddels opgenomen als indieningsvereiste voor een aanvraag van een omgevingsvergunning voor het bouwen. Indirect is het dus verplicht om adequate maatregelen te nemen voor het veilig en doeltreffend plegen van onderhoud.
 

Bouwbesluit

Afdeling 6.12 Veilig onderhoud gebouwen, nieuwbouw
artikel 6.52 Aansturingsartikel
1. Een te bouwen gebouw is zodanig dat onderhoud aan het gebouw veilig kan worden uitgevoerd.

2. Aan de in het eerste lid gestelde eis wordt voldaan door toepassing van de voorschriften in deze afdeling en de krachtens die bepalingen gegeven voorschriften.

artikel 6.53 Veiligheidsvoorzieningen voor onderhoud
1. Indien onderhoud niet veilig kan worden uitgevoerd zonder gebouwgebonden veiligheids-voorzieningen, heeft een te bouwen gebo.uw daarvoor voldoende     gebouwgebonden veiligheidsvoorzieningen.
2. Bij ministeriële regeling kunnen voorschriften worden gegeven over in het eerste lid bepaalde.
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/formulieren/2012/03/19/formulier-toetsingskader-veilig-onderhoud/formulier-toetsingskader-veilig-onderhoud-2012-def.pdf

A-blad platte daken
In het A- blad platte staan aanbevelingen om te komen tot veilige arbeidsomstandigheden. Bij dit A-blad zijn werkgever, werknemers en de overheid betrokken geweest. Hierin staat aangegeven hoe veilig en gezond kan worden gewerkt op platte daken bij klein en grootschalig onderhoud. Dit document wordt ook gebruikt door de Arbeidsinspectie voor controle en handhaving.

Nuttige sites

www.arbocatalogus-plattedaken.nl
www.arbouw.nl/brochures
www.bda.nlwww.veiligopdehoogte.nl/PDF
www.dumebo-dws.nl/.pdf


 

Contact


Bezoekadres Ridder Noord
De Marowijne 41 
1689 AR Zwaag
+31(0)88 8111 888

Bezoekadres Ridder Zuid
Beekerheide 22b
5741HC Beek en Donk
+31(0)88 8111 888

Postadres
De Marowijne 41 
1689 AR Zwaag

E info@skinsforbuildings.com

www.skinsforbuildings.com

Locatie


Informatie


PROJECTEN
REGELGEVING
RI&E
KWALITEITSNORM

 


Social media

https://www.linkedin.com/company/ridder-touwtechniek

Stel hier uw vraag


Copyright 2023 - Ridder skinsforbuildings
Inloggen | Webbly - Design websites | Ziber - Website software | Codesign - Website Schagen